Nombre total de pages vues

dimanche 12 décembre 2010

Lo nadau, calenda, en provença


Lo "gròs sopar"

(sèt plats que rapèlan las sèt dolors de la Vèrge) comença per la ceremonia del "cacha fuòc" : lo soc de Nadal, branca mòrta d'un arbre fruchièr es pausat per l'òme mai jove de la familha dins la chiminièra. Aquel gèst apèla l'abondància e la proteccion per l'ostal. Puèi un repais magre, simple, generalament compausat de peis e de legums, seguit dels famoses "tretze dessèrts" (veire la fenèstra d'ièr).

Los trètze dessèrts
Se ditz que los tretze dessèrts simbolizan lo Crist e los dotze apòstols. Los elements de basi (fruchas secas, nogats e pompa) son obligatòris.
La color de las fruchas secas evòca lo vestit de bura dels diferents òrdres religioses dits « mendicants » del sègle XIX.
- anogas e avelanas = Augustins
- figas = Franciscans
- amètlas peladas = Carmes
- rasims secs = Dominicans
Las fruchas frescas :
- dàtils - peras - iranges - rasims frescs - pomas - melon d'ivern
Nogats blanc (representa lo ben) e negre (representa lo mal), pasta de codonh
La Pompa es alestida amb farina, òli d'oliva e cassonada perfumada a la flor d'irangièr.

La pompa a l'òli, qu'es aquò ?
Quicòm de simple e deliciós.

1 quilò de farina
250 gramas de sucre fin
20 gramas de levadura del fornièr
la mitat d'un veire d'aiga de flor d'irangièr
200 gramas d'òli d'oliva
2 pels d'irange raspadas
° Barrejar e prestir lo tot. S'aviá l'aire tròp sec,
caldriá ajustar un chic de flor d'irangièr.
° Amassar la pasta en bola dins un ensaladièr, plan estropat dins una tòrca
e daissar dins un canton de l'ostal, caud e sens corrent d'aire, pendent tres oras
(lo temps d'arrengar l'avet de Nadal, per exemple) per la far doblar de volume.
° Al cap de tres oras, formar una galeta amb la bola gròssa, i far de talhs amb un cotèl de la lama fina
e botar al forn doç en susvelhant que rastume pas.
° Se manja freg amb de confitura
o tot sol, quand l'enveja te pren.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire